Antimicrobiële toetsenborden en muizen

 

Antimicrobiële toetsenborden en muizen hebben een bepaald type antimicrobiële coating. Onze ingenieurs hebben deze coatings bekeken en hebben uitsluitend redenen gevonden om ze niet te gebruiken. We hebben geen enkel bewijs gevonden dat deze coatings effectief zouden zijn, en we hebben wel coatings gevonden die schadelijk zijn en mogelijk een bijdrage leveren aan het resistent maken van microben. Daarom hebben wij besloten geen van onze toetsenborden en muizen te voorzien van een antimicrobiële coating. Op deze pagina kun je meer lezen over waar we naar hebben gekeken.

 

Effectiviteit niet bewezen

Beweringen dat antimicrobiële coatings het aantal microben op oppervlakken verminderen, zijn gebaseerd op onderzoeksresultaten die onder laboratoriumomstandigheden zijn bereikt.
Tot nu toe hebben we geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat deze reductie ook in de zorgpraktijk wordt gevonden.

Laboratoriumomstandigheden

De norm die wordt gebruikt om de werkzaamheid van additieven te testen, is meestal ISO 22196 (JIS Z 2001). Hiervoor is 95% relatieve luchtvochtigheid nodig,
35 graden Celsius en 24 uur in direct contact met het additief. Dit zijn duidelijk niet omstandigheden die representatief zijn voor de werkelijke oppervlakteverontreinigingen die in zorginstellingen worden aangetroffen.
Lees meer over: standaard om antimicrobiële activiteit te bepalen 1  en  standaard om antimicrobiële activiteit te bepalen 2

 

Niet zelfreinigend

Ook kunnen gebruikers “antimicrobieel” associëren met “zelfreinigend” en de neiging hebben om vervolgens NIET goed schoon te maken. Een studie die jaren geleden is uitgevoerd, toonde aan: dat stethoscoophoezen die als antimicrobieel waren gemarkeerd, een groter aantal micro-organismen hadden dan niet-gemarkeerde hoezen.
De studie veronderstelde dat de gebruikers de hoezen niet schoonmaakten omdat ze dachten dat antimicrobiële middelen voldoende waren om ze te beschermen.
Lees meer over: deze studie

 

Schadelijk

De meeste antimicrobiële coatings zijn gebaseerd op het vrijkomen van actieve biociden van het oppervlak.
Deze biociden zijn van nature giftig. Er is een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek waaruit blijkt dat ze schadelijk zijn voor de mens, dieren en het milieu in het algemeen.
Een goede bron om de risico’s per product te vinden: nano risicodatabase

 

Risico op antimicrobiële resistentie

Antimicrobiële coatings kunnen potentiële verwekkers zijn van resistente microben. Antimicrobiële resistentie is een complex probleem, gedreven door veel onderling verbonden factoren, dus het is moeilijk om uit te filteren welke impact antimicrobiële coatings kunnen hebben, maar we kiezen voor een voorzichtige aanpak.