IP-gradaties Man & Machine, Inc.

 

1. Wat is een IP-klasse?

Een IP-klasse, ook wel IP-gradatie of IP-classificering genoemd, geeft aan in hoeverre elektronische componenten van een apparaat beschermd zijn tegen stof en water. Een IP- gradering bestaat uit 2 cijfers. Het eerste cijfer verwijst naar de bescherming tegen binnendringen van steeds kleinere vaste voorwerpen, op een schaal van 0 (geen bescherming) tot 6 (bescherming tegen binnendringen van stof). Het tweede getal geeft aan in hoeverre de behuizing bescherming biedt tegen schade door het binnendringen van vocht, op een schaal van 0 (geen bescherming) tot 9 (bestand tegen heet water dat met hoge druk vanuit verschillende kanten wordt gespoten).


2. Welke IP-klasse hebben toetsenborden en muizen?

Aan standaard toetsenborden en muizen wordt meestal geen IP-classificatie gegeven. Toetsenborden en muizen die we “afwasbaar” noemen hebben meestal wel een IP-gradering, waarbij IP65 en IP68 het meest voorkomen. Producten met een IP65 gradatie mogen worden bespoten met water vanuit willekeurig welke richting. Producten met een IP68 code mogen langduring onder water gehouden worden.


3. Wie heeft de IP-codering ontwikkeld?

Het IP-coderingssysteem is in de jaren zeventig ontwikkeld door de IEC (International Electrotechnical Commission). Het werd ontwikkeld om een gradering te geven aan de bestendigheid van behuizingen voor elektronica en elektrische apparatuur. Je kunt meer lezen over het ontstaan van de standaard op de website van de IEC: https://www.iec.ch/ip-ratings


4. Hebben de producten van Man & Machine een IP-classificatie?

Al onze toetsenborden en muizen hebben een IP-classificatie.


5. Zegt de IP-code iets over de duurzaamheid van een product?

Het IP-graderingssysteem zegt niks over de duurzaamheid van een product, en zelfs niks over de duurzaamheid van de bestendigheid tegen water.
De voorwaarden die gesteld worden aan het testen om de IP-klasse te bepalen worden maar in beperkte mate door de IEC bepaald. Veel wordt overgelaten aan de fabrikant van de behuizing van de elektronica. Onderstaande video van CNBC legt uit welke impact dit heeft op de IP-classificering.
 https://www.youtube.com/watch?v=4dyL6hMZvWQ&t=222s


6. Kunnen producten met een IP-gradering gedesinfecteerd worden?

Een IP-klasse zegt niets over de bestendigheid tegen desinfectantia. De oppervlakkenreinigers die gebruikt worden in medische omgevingen en op andere plekken waar hygiëne belangrijk is, hebben chemische ingrediënten zoals alcohol of chloor waardoor ze veel agressiever zijn dan water. Een toetsenbord met een indrukwekkende IP68 klasse kan snel slijten als het niet bestand is tegen herhaaldelijk desinfecteren met zulke middelen.


7. Zijn producten met een IP68 gradatie vaatwasser bestendig?

Een product met een IP68 gradatie is daarmee nog niet vaatwasser bestendig. Zoals al genoemd bij punt 5, is de IP68-gradatie geen indicatie van de duurzaamheid van het product, of zelfs maar van de duurzaamheid van de waterdichtheid ervan. Elektronische producten hebben vaak een USB-aansluiting die gemaakt is van materiaal dat kan roesten. Zelfs als deze beschermd wordt met een USB-kapje zal herhaaldelijke blootstelling aan het wasprogramma van een vaatwasser ervoor zorgen dat het product uiteindelijk gebreken gaat vertonen.


8. Kan een product met een IP-gradatie worden gesteriliseerd?

De IP-classificatie heeft geen betrekking op bestendigheid tegen hitte. Elektronische onderdelen kunnen meestal niet lang tegen blootstelling aan temperaturen van boven de 60 graden Celsius. Dit is ook een reden waarom het reinigen van een toetsenbord of muis in een vaatwasser of thermo-disinfector, laat staan het steriliseren op 134 graden Celcius, niet verstandig is.


9. Is de IP-gradering een medische standaard?

Een IP-gradering is geen medische standaard en classificeert een toetsenbord of muis niet als geschikt voor een medische toepassing.